Kotien varautuminen poikkeuksellisiin sähkökatkoihin

Julkisuudessa on puhuttu paljon siitä, miten sähköä riittää tulevana talvena. Venäjän hyökkäyssodan seurauksena tilanne sähkömarkkinoilla on tiukempi kuin mihin on totuttu. 

Sähköä on koko ajan tuotettava ja kulutettava yhtä paljon. Sähköpula tarkoittaa tilannetta, jossa sähköä käytetään enemmän kuin sitä tuotetaan ja tuodaan. Kun kaikki muut keinot sähköjärjestelmän tasapainon ylläpitämiseksi on käytetty, sähköpulassa viimeinen vaihtoehto, on tehdä hallittuja suunniteltuja sähkökatkoja. Jos koko Suomen sähköjärjestelmä kaatuisi, sähköjen palauttaminen veisi useita tunteja, jopa päiviä, jona aikana koko yhteiskunta olisi ilman sähköä. Lyhyet, kiertävät ja suunnitellut sähkökatkot ovat viimeinen keino estää tämä sähköpulatilanteessa. Tällaiset katkot kestävät kerrallaan noin kaksi tuntia ja niitä kierrätetään asiakkaiden välillä. Sähköpulatilanne voi olla myös toistuva. 

Sähköpulan varalle on olemassa tarkat suunnitelmat ja toimintaa on harjoiteltu. Sähköpulan sattuessa tilanne on ammattilaisten hallinnassa. 

Sähköpulan riskiä kasvattaa pitkäkestoinen kylmä tuuleton pakkasjakso sekä häiriöt sähkön tuotannossa tai siirrossa. Sähkön käyttäjät voivat vaikuttaa sähköpulan syntymiseen vähentämällä sähkönkäyttöään. Erityisen tärkeää on vähentää sähkönkäyttöä sellaisina ajankohtina, kun on ennakkoon tiedotettu kohonneesta sähköpulan mahdollisuudesta. Sähkönkäytön ajallinen siirtäminen eli kulutusjousto on tärkeää. Sähköntarve on yleensä suurimmillaan arkisin aamulla kello 8–10 ja uudelleen alkuillasta tavallisimmin kello 16-17 ja uudelleen 19-20 välillä. Sähkönkäyttöä voi pyrkiä siirtämään muihin ajankohtiin. Pienilläkin sähkönsäästötoimenpiteillä on vaikutusta, kun suuri määrä ihmisiä osallistuu. 

Kun sähköpulan riski tiedetään ennalta, siitä kerrotaan esimerkiksi uutisissa. Jos sähköpulatilanne syntyy yllättäen, esimerkiksi vian vuoksi, ei siitä aina ole mahdollista tiedottaa etukäteen. Ennakkotiedottamiseen pyritään aina, kun se on mahdollista. 

On tärkeä muistaa, että sähkökatkoja voi tulla myös muista syistä kuin sähköpulasta, esimerkiksi myrskyn kaataessa puita sähkölinjoille tai laitevian seurauksena. Kaikkien tulee olla varautuneita lyhyisiin sähkökatkoihin. Lisätietoa varautumisesta saa esimerkiksi osoitteesta: https://72tuntia.fi/

Lähde: Energiateollisuus sivusto 4.11.2022

PM: Näin varaudut pitkiin sähkökatkoihin -opas

Taloyhtiön sähkösopimusta käyttävät asiakkaat

Jos asut yhteismittaustalossa eli sähkösopimuksesi on taloyhtiösi nimissä, ei valitettavasti voi tilata suoraan omaa huoneistoasi koskevia tiedotteita Turku Energia Sähköverkoilta. Vuokralainen voi tarkistaa huoneistosi sähkösopimuksesi tilanteen vuokranantajaltasi.

Tietoa mahdollisista sähkökatkoista ja Turku Energian sähköjakelun ajantasaisesta tilanteesta saatte tällöin Turku Energia Sähköverkkojen:  Keskeytyskartta- sivustolta .

 

Auktorisointi

Muutto-ohje

Asunto-osakeyhtiölaki